Pellets suddenly stopped burning, temp decreased and threw Ler - what happened?

gordons

New member
Joined
Jun 21, 2020
Messages
2
Reaction score
0
Points
1
Location
Portland
Grill
Lil Tex
I'm fairly new to the whole smoking thing, and hope someone can lend some insight to what happened yesterday. A friend gave me his about 5 or 6 yr old Lil Tex recently. Was smoking 3 racks of ribs, a small brisket + some chicken breasts. Set the temp at 250. Everything was going fine for about the first 4 hrs. Then I noticed the temp on the Traeger display was steadily decreasing. Fan was still going, auger still functioning. The temp continued to decrease until it threw the Ler error. So I pulled off the food and the rack, drip pan and baffle. The pot was completely full of unburned pellets. To the top. That certainly didn't seem right. So I emptied out the pot and re-started the grill on smoke. The hot rod got hot and started burning the pellets. After a few minutes smoke once again came out. I re-assembled, shut the lid, turned back to 250, and everything started working again as expected. Meat back on. Fortunately almost everything was done when this issue started so it took only about 45 mins or so to finish everything. But as I was now pulling the meat off for resting, the same thing began happening with the temp -- steadily decreasing. I haven't checked yet but suspect that when I do I will once again find a pot full of pellets that haven't burned.

It seems like for some reason the pellets stopped burning, but just kept piling in. I was fortunate that things were mostly done and I was able to adjust and finish. But I have another bigger dinner coming up next weekend and don't want to go thru this again.

Any ideas what the issue could be?

thanks.
 
OP
OP
G

gordons

New member
Joined
Jun 21, 2020
Messages
2
Reaction score
0
Points
1
Location
Portland
Grill
Lil Tex
thanks for the link. i'm planning on calling customer support tomorrow. and i'm thinking it might be a new rod that i need.
 

sssauerb

New member
Joined
Jun 28, 2020
Messages
2
Reaction score
1
Points
3
Location
Cincinnati
Grill
BBQ07E Lil’ Tex
thanks for the link. i'm planning on calling customer support tomorrow. and i'm thinking it might be a new rod that i need.
Probably the issue. On the Lil' Tex model, there are two plugs that are the same and can be switched. Make sure the plug with the purple dot is plugged into the hot rod wires, and not the red motor wires. The purple plug is on a five minute timer and will shut off so the hot rod doesn't run the whole time.
 

Latest Discussions

Top